Vadå virtuell resa?

Helena Englund Hjalmarsson, grundare och utvecklingschef för Vacation in a box, reder ut det här med virtuell resa och virtuell semester. Vad är det egentligen?

Jag får ofta frågan Vadå virtuell semester, ska jag åka berg- och dalbana med konstiga 3D-glasögon en hel helg? Nej då, virtuell betyder rätt och slätt skenbar, men när jag tänker efter är nog våra virtuella resor bara delvis skenbara eftersom man faktiskt upplever saker på riktigt också. Men själva förflyttningen är förstås skenbar.

Du hinner med mycket

När du ska resa någonstans på riktigt måste du avsätta tiden för att vara borta – det är samma med våra virtuella resor. Du avsätter tid, till exempel en weekend, då du gör allt det där som du skulle ha gjort om du hade befunnit dig på en annan plats: du äter nya maträtter, du lär dig om människorna och kulturen, du kanske shoppar, du prickar av de viktigaste sevärdheterna och förmodligen hittar du också något eget smultronställe – det där som inga vanliga turister hittar fram till. Precis det här upplever du med Vacation in a box och när du kommer ”hem” igen är du sprängfylld med nya intryck och kunskaper. Ja, jag tror faktiskt inte att du hade hunnit med hälften av allt om du hade gjort resan på riktigt. Och ändå har du inte behövt ta ledigt från jobbet en enda timme.

Hur funkar en virtuell resa?

Stommen i resan är de fysiska sakerna som ligger i boxen tillsammans med inloggningen till resan. I den inloggade miljön tar vi dig från fredag eftermiddag till söndag kväll, steg för steg. Det blir resefilmer, matlagning, fysiska aktiviteter, pyssel, underhållning och massor av annat. Det är klart att du kan välja bort något, men min förhoppning är att du ska hänga med på allt. Utvecklingsteamet har ju noga valt ut aktiviteterna för att de ska komplettera varandra och ge dig en helhetsupplevelse.

Vad är poängen?

Olika människor kommer att uppleva våra resor på olika sätt. Men min förväntan är att man ska uppleva något nytt, det är det som är den viktigaste poängen. Dessutom lär man sig saker om till exempel platser, språk, människor, politik och historia. När jag arbetar med utvecklingsteamet för att skapa nya resor blir jag alltid lite frälst. Det är en intensiv bubbla när vi läser på, researchar filmer och recept, lagar och äter mat från resmålet, skriver sammanfattningar och populärvetenskap om resmålets historia och jublar när vi hittar det där underbara smultronstället som ger resan en personlig twist. Vi lever och andas det nya resmålet. Självklart vill vi att våra ”resenärer” också ska bli lite uppfyllda av det nya och få den där energikicken som man har när man just kommit hem från en vanlig resa. Det är vår poäng.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på frågan om vad som är en virtuell resa – i alla fall vad vi på Vacation in a box menar med virtuella resor. I dagsläget har vi skapat boxar till resmålen Jamaica, Madrid, Costa Rica och Mallorca. Men vi jobbar för fullt med innehållet till en virtuell resa till Istanbul.

Skriv gärna upp dig på vårt nyhetsbrev för att få info när det kommer nya resmål.

Vägvisare
Min gud, jag dricker stjärnor