VANLIGA FRÅGOR

Ibland kan man tro att allt redan är uppfunnet och att alla frågor redan är ställda, men det är inte alltid så. Men kolla här för säkerhets skull.

Vi älskar våra boxar
Varför måste jag uppge telefonnummer när jag beställer?

Vi frågar efter ditt telefonnummer för att fraktfirman ska kunna avisera dig. 

Kan jag ge bort en Vacation in a box som present?

Ja, klicka i boxen Leverera till annan adress i kassan ange presentmottagarens leveransadress. Om du vill att vi ska lägga ner en liten hälsning från dig skriver du det i fältet Anteckningar. Tänk vad glada de ska bli!

Måste jag göra "resan" just fredag-söndag?

Nej, men vi tror att du får den bästa upplevelsen om du gör den tre dagar i följd. Dessutom finns det vissa aktiviteter som är enklast att genomföra särskilda dagar, exempelvis gå på fotboll i Madrid-boxen.

Jag bor i Tyskland, kan ni skicka boxen dit?

Än så länge skeppar vi bara inom Sverige, men vi hoppas att kunna skeppa till åtminstone andra EU-länder snart. Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du veta när det händer.

Finns det vegetariska alternativ till recepten?

Ja, utöver ”allätarboxen”, finns det en vegetarian/vegan-box till varje resmål. Du väljer knappen Vegetarian/vegan när du beställer. Knappar

Då får du de utskrivna recepten helt vegetariska, endast ingredienser från växtriket. När du sedan har checkat in på din resa kommer du faktiskt åt recept för både allätare och vegetarianer så den som känner sig mer som en flexitarian kan välja fritt.

Hur visar jag resan på min TV?

Det blir mycket lättare att leva sig in i resan om ni får upp den på en stor TV i stället för att sitta hopträngda framför en datorskärm eller surfplatta. Som tur är finns det enkla och sätt att sända bilden från en dator eller telefon till en TV-skärm.  Vi rekommenderar först och främst att ansluta TV:n från en dator med sladd eller trådlöst med en Chromcast.

Bildförhållande 16:9

En reseupplevelse är i proportionerna 16:9, samma som en TV-apparat och de flesta datorer. Om du sänder från en enhet med annat bildförhållande så kommer du att få svarta streck på sidorna eller uppe/nere på TV:n. Om det är möjligt, ändra i så fall bildförhållandet i datorn eller telefonen innan du börjar titta. På en dator kan du t.ex. välja skärmupplösning 1920×1080. Tyvärr är det mycket svårare att ändra bildförhållandet på en telefon eller surfplatta, så att sända från en dator är att föredra.

Maximera webbläsarfönstret

Maximera gärna webbläsarfönstret när du har startat resan. På Windows trycker du bara F11 och på Mac Ctl-CMd-F (ibland kan du behöva trycka en gång till om ett fönster har öppnat sig bakom reseupplevelsen). I telefoner och surfplattor är det tyvärr svårare. Prova att scrolla lite upp/ned så komer delar av användargränssnittet att försvinna, men en menyrad blir oftast kvar. 

På Android finns det oftast möjlighet att markera en app i Inställningar för att den ska visas i helskärm, men det görs på olika sätt beroende på märke på telefonen. Det finns även appar som kan göra detta åt dig, men de fungerar inte på alla telefonfabrikat. Och på iPhone/iPad är det mer eller mindre omöjligt. Att sända från en dator är det bästa.

Kabel från datorn

Det kanske enklaste sättet är att helt enkelt dra en kabel från datorn till TV:n. Se till att ha en lång kabel bara så att du kan sitta bekvämt i soffan och inte behöver resa dig upp hela tiden. Kontrollera vilket bildskärmsuttag din dator har och vilken ingång du har på TV:n, men nio gånger av tio är det HDMI i bägge ändar, och då kan du t.ex. använda den här kabeln eller den här om din TV står riktigt långt bort. Om du har en dator eller TV med annan kontakt har t.ex. Kjell & Co kablar med nästan alla kontakter som finns på på vårt runda klot. Om du inte har HDMI-kontakt i datorn kan det smartaste vara att köpa en adapter från t.ex. din Mac-dators USB C-kontakt till HDMI.

Trådlöst med Chromecast

En kabel är enkel att ansluta, och det är väldigt lite som kan gå fel, men det är ju inte alltid så snyggt att ha en sladd som ringlar över vardagsrumsgolvet. Ett enkelt och billigt trådlöst alternativ som fungerar med alla datorer, och Android-telefoner är Google Chromecast. Förutom basmodellen finns det mer avancerade modeller som Chromecast med Google TV och ännu mer avancerade mediaspelare som Shield TV. Men basmodellen duger alldeles utmärkt till Vacayinabox, och du kan dessutom använda den till så mycket mer.

Observera att de flesta nyare TV-apparater har Chromecastfunktionalitet inbyggd. Kolla i din TV:s handbok eller menyer. Eller testa att ansluta enligt Googles instruktioner och se om du hittar TV:n.

Efter att du anslutit din Chromecast till nätverket hemma (följ instruktionerna som medföljer den) så är det enkelt att ”casta” skärmen från datorn eller telefonen till TV:n.

  • Från webbläsaren Chrome i datorn klickar du på de tre små prickarna uppe till höger och väljer Casta. I listan som dyker upp väljer du din Chromecast och under Källor väljer du Casta skrivbordet. Mer detaljerade instruktioner finns här.
  • Från webbläsaren Edge i datorn klickar du på de tre små prickarna uppe till höger och väljer Fler VerktygCasta media till enhet (första gången du gör det kommer du att bli ombedd att starta om webbläsaren). I listan som dyker upp väljer du din Chromecast och under Källor väljer du Casta skrivbord.
  • Från webbläsaren Safari i datorn [kommer senare]
  • Från Androidtelefon, läs om hur du castar hela skärmen.
  • Apple har tyvärr bestämt sig för att göra det så svårt de kan att casta till Chromecast. Om du inte vill spendera mycket tid på att Googla olika appar och metoder och prova dig fram rekommenderar vi att du tittar på Airplay-alternativet nedan.
Trådlöst med Airplay/AppleTV

Om du har en iPhone eller iPad behöver du ansluta den via Airplay till TV:n. Vissa TV-apparater från de allra senaste åren har Airplay inbyggt, och det blir vanligare och vanligare. Annars behöver du köpa en extern låda, och tyvärr finns det inget billigt alterantiv som för Chromecast utan du får lägga lite mer pengar på en Apple TV-enhet.

Efter att du anslutit din Apple TV till nätverket hemma (följ instruktionerna som medföljer den) så är det enkelt att dela skärmen från telefonen till TV:n.

Svep först fram Kontrollcenter. På nya iPhone och iPad sveper du från övre högra hörnet, medan du sveper från nederkanten av skärmen på en äldre iPhone. Sedan klickar du på Skärmdubblering och väljer din TV i listan över enheter.

Kan jag välja vilka resmål jag får när jag prenumererar?

Snart börjar vi sälja prenumerationer på boxar. Som prenumerant lägger du ditt öde i våra händer och låter oss välja resmålet. 

Okej!